ניתוח להסרת פטריגיום
פטריגיום היא מחלת עיניים שמופיעה בדרך כלל בשנות העשרה ולעתים לאחר מכן. זוהי רקמה העשויה מכלי דם, מעין גידול שפיר, שצומח על פני החלק החיצוני של העין. בדרך כלל היא אינה מפריעה לראייה ובמקרים רבים היא לא תתפתח ותישאר כפי שהיא לאורך כל חייו של האדם הלוקה במחלה. עם זאת, במקרים מסוימים, הפטריגיום יתפתח באופן איטי ויפריע לראייה. בחלק מהמקרים עשוי הפטריגיום לגרום לשינוי בצורתה של הקרנית. על כן, בכל מקרה בו מזוהה שינוי כלשהו בעין יש לגשת לרופא ולעקוב אחר השינוי. אנשים הלוקים בפטריגיום מתבקשים לגשת לבצע בדיקת ביקרות אחת לשנה כדי לוודא שהפטריגיום אינו מתפשט למרכז הראייה.
באילו מקרים ימליץ הרופא על ניתוח להסרת פטריגיום?
ראשית, גם במקרה שהפטריגיום אינו פוגע בראייה, ניתן לקבל החלטה להסיר אותו. למעשה, מרבית ניתוחי הפטריגיום מתבצעים לא בשל סיבות רפואיות אלא בשל סיבות אסתטיות. מקרים נוספים בהם ימליץ הרופא על ניתוח הם מקרים בהם הפטריגיום מפריע לראייה או משפיע על צורתה של הקרנית, דבר שעשוי אף הוא לפגוע באיכות הראייה.
מהם התסמינים של פטריגיום?
- שינוי בצורה של העין
- הופעה של דבר זר בעין
- יובש או אדמומיות
- במקרים מסוימים – הפרעה לראייה
מה כולל הניתוח להסרת פטריגיום?
ניתוח להסרת פטריגיום הוא ניתוח קל יחסית בהרדמה מקומית וזמן החלמה לא ארוך. הרופא המנתח ירדים את האזור, יסיר את הפטריגיום בעזרת מכשור מתקדם ויבצע בעין תפרים שיימסו כמה ימים לאחר הניתוח. בתום הניתוח תחבש העין בתחבושת. על המנותח להישאר עם התחבושת יום אחד לפחות.
על מה חשוב להקפיד בטרם הניתוח?
לפני הניתוח אין למרוח איפור בעין. בנוסף, חשוב להגיע יחד עם מלווה. טרם הניתוח המטופל עשוי להתבקש לבצע בדיקות שונות.
למה לצפות לאחר הניתוח?
בדרך כלל לאחר הניתוח ישנם כאבים שיחלפו בשעות או בימים שלאחר הניתוח. חשוב לבצע את הוראות הרופא לאחר הניתוח, להישאר עם התחבושת ולאחר הסרתה ליטול את התרופות שירשום הרופא – בין אם מדובר במשחה באו בטיפות. לאחר הניתוח יתבקש המטופל להגיע לביקורות כדי לראות שהעין מחלימה כראוי.
לסיכום
ניתוח פטריגיום הוא ניתוח שיכול להתאים גם למי שסובל מבעיית ראייה וגם למי שאינו מתקשה לראות בשל הפטריגיום אך מעונן להסירו מסיבות אסתטיות. בשני המקרים, מדובר בניתוח מהיר, אפקטיבי, עם סכנה נמוכה לסיבוכים וזמן החלמה מהיר יחסית.